Składniki
ok. 5-6 dużych ziemniaków, 400 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub toruńskiej), 2 cebule, 1 mała papryka czerwona, ok. 150 – 200 g żółtego sera, 200 ml śmietany 18%, 1 jajko, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki), pół pęczka zielonej cebulki, olej do smażenia, masło do wysmarowania formy
Przepis
Ziemniaki opłukać i ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, żeby były lekko twardawe. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. W międzyczasie kiełbasę pokroić w półplasterki, cebule obrać i również pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić, dodać kiełbasę i chwilę podsmażyć. Paprykę umyć, pokroić w niewielkie kawałki, zieloną cebulkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami: 1/3 ziemniaków, połowa kiełbasy z cebulą, posypać połową papryki i zielonej cebulki, kolejna warstwa ziemniaków, reszta kiełbasy, papryki i zielonej cebulki i ostatnia warstwa ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i tą mieszaniną zalać zapiekankę. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekać przez ok. 30 – 35 minut.