Rosół warmiński z zielonym groszkiem

Anna
Zupy
14.04.2015 17:04
Rosół warmiński z zielonym groszkiem

Składniki

- 2 tylne ćwiartki z kurczaka

- skrzydło indycze

- szyja indycza

- włoszczyzna

- szklanka mrożonego lub świeżego groszku

- 2 małe cebule

- liść laurowy

- 3 ziarna ziela angielskiego

- łyżeczka ziaren pieprzu

- pół pęczka pietruszki

- pół łyżeczki kurkumy

- sól i pieprz do smaku

Przepis

Mięso zalewamy 2 litrami zimnej wody i stawiamy na bardzo małym ogniu - ma jedynie pyrkać. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso i zdejmujemy w powierzchni bulionu szumowiny (ja robię to sitkiem, dzięki czemu idzie mi to sprawniej i usuwam więcej szumów). Następnie do bulionu wkładamy obraną i umyta włoszczyznę, przy czym seler tniemy na kilka mniejszych kawałków, a 1,5 marchewki (lub 1 dużą) zostawiamy na później. Cebule opalamy na palniku kuchenki i dorzucamy do bulionu razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie wyławiamy warzywa. Do garnka z bulionem wrzucamy groszek, pół pęczka pietruszki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą