Składniki
300 g brukselki
300 g ziemniaków
2 kiełbasy śląskie
2 cebule
1 czerwona papryka
20 dkg sera żółtego
2 jajka
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
3 łyżki oleju
szczypiorek do posypania
Przepis
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na talarki, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 minut, na półtwardo. Odcedzamy.
Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną kiełbasę z cebulą, oraz pokrojoną papryką i brukselką w całości.
Ziemniaki również podpiekamy na oleju na patelni aż lekko się zrumienią.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy tarty ser.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki, następnie podpieczoną kiełbasę z warzywami i wlewamy do zapiekanki jajka z serem.
Pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, aż sos zgęstnieje z ser się lekko zarumieni.
Zapiekankę podajemy ciepłą, można podać ją z gęstą śmietaną. Smacznego