Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Ewelina
Zapiekanki
27.10.2014 10:51
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Przepis

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki:

200g makaronu (rurki, świderki, kolanka, penne)

250g wędzonej cienkiej kiełbasy (lub szynki, parówek)

1 cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie

Na sos beszamelowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250-300ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

100g startego żółtego sera

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w półplasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy.

Sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gładki sos. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Makaron z kiełbasą przekładamy do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy sosem. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy około 20 minut w 160-180 stopniach.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną