Zupa cebulowa z grzankami

Ewelina
Zupy
10.04.2015 20:32
Zupa cebulowa z grzankami

Składniki

duży por

1kg cebuli

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

2 liście laurowe

kilka ziarenek ziela ang.

sól, pieprz, tymianek do smaku

1l bulionu warzywnego

10-15 dag sera żółtego

2 bagietki

Przepis

Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą.

Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam na małym ogniu do czasu aż ser się nie rozpuści.

Zupę nalewać do kokilek, posypać startym serem. Włożyć do mikrofalówki na 2 minuty aby ser się rozpuścił. Podawać z grzankami.