Przepis
Rewelacyjna zupa. Przygotowuje się ja bardzo szybko, jest sycąca i bardzo rozgrzewająca. Idealna, gdy wracamy po spacerze, na dworze zimno, a my chcemy szybko wypić coś rozgrzewającego, żeby nie złapało nas przeziębienie. Przepis pochodzi z gazetki delikatesów "Piotr i Paweł". Zmieniłam jedynie ilości przypraw i tłuszczu.
Składniki:
4 cebule
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu
300 ml białego wina
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
3 liście laurowy
4 ziela angielskie
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
razowy chleb
10 dag startego żółtego sera
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Cebula powinna lekko zbrązowieć.
Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę, sól i pieprz. Następnie oprószamy cebulę mąką i podsmażamy dalej, aż mąka się zrumieni.
Dolewamy wino i dodajemy plasterki czosnku. Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut.
Zawartość patelni wkładamy do bulionu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.
Z chleba robimy grzanki, posypujemy je startym serem (1/4 odkładamy) i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Grzanki umieszczamy w głębokim talerzu, zalewamy gorąca zupą. Wierzch posypujemy reszta sera.
Smacznego!