Ciasto Marlenka

Ewelina
Ciasta
10.04.2015 6:15
Ciasto Marlenka

Składniki: ciasto 120 g masła 600 g mąki pszennej 3 łyżki miodu 220 g cukru pudru 3/4 łyżki sody oczyszczonej 1 łyżka octu 2 jajka masa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 500 ml mleka 1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 250 g masła w temperaturze pokojowej Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać cukier i miód. Ciasto pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 10 godzin (im dłużej tym lepiej, ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach). A do ciasta wrócę na pewno, mam już wiele pomysłów na to czym jeszcze można je przełożyć. Jeśli lubicie dodatek alkoholu w ciastach, na koniec można dodać do masy 50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu. Każdą część ułożyć na papierze do pieczenia i cienko rozwałkować, mniej więcej na wielkość standardowej blaszki (24 x 32 cm). Z przygotowaniem tego ciasta czekałam do Wielkanocy, ponieważ wydawało mi się bardzo świąteczne – wielowarstwowe, równiutkie, piękne i pyszne – prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste wyłożyć je na stolnicę, dosypać pozostałą mąkę i zagnieść. Masa natomiast jest dosyć słodka, dlatego w przyszłości dołożę do jednej z warstw kwaskowatego dżemu. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż masa zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 6-7 minut. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak, a następnie wystudzony budyń. Po wyjęciu placki można ładnie przyciąć, by wszystkie były równe, a pozostałe brzegi zachować do dekoracji ciasta. Bardzo polecam na duże uroczystości rodzinne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2015/04/Marlenka.html