Składniki
- 1,3 l bulionu
- 1,5 kg cebuli
- 30 g małsa
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy
- 250 g wina białego
- 2 liście laurowe
- rozmaryn
- ziele angielskie
- pół bagietki
- 150 g sera żółtego
- oliwa
Przepis
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę oraz masło a następnie dodajemy pokrojoną cebulę.
Cebulę mieszamy aby obtoczyła się w tłuszczu. Smażymy około 20-30 minut do brązowego koloru. Gdy nasza cebula nabierze brązowego koloru dodejemy cukier, musztardę, wino, liście laurowe, rozmaryn oraz ziele angielskie.
Całość smażymy najlepiej pod przykryciem jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 20 minut.
Zupę wylewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy grzanki posmarowane masłem, posypujemy serem żółtym i zapiekamy przez około 30 minut w 160 stopniach.