Zupa cebulowa z grzankami

Ewelina
Zupy
05.11.2016 12:13
Zupa cebulowa z grzankami

Składniki

  • 1,3 l bulionu
  • 1,5 kg cebuli
  • 30 g małsa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • 250 g wina białego
  • 2 liście laurowe
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • pół bagietki
  • 150 g sera żółtego
  • oliwa

Przepis

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę oraz masło a następnie dodajemy pokrojoną cebulę.

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #1

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #2

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #3 Cebulę mieszamy aby obtoczyła się w tłuszczu. Smażymy około 20-30 minut do brązowego koloru. Gdy nasza cebula nabierze brązowego koloru dodejemy cukier, musztardę, wino, liście laurowe, rozmaryn oraz ziele angielskie.

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #4 Całość smażymy najlepiej pod przykryciem jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 20 minut.

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #5 Zupę wylewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy grzanki posmarowane masłem, posypujemy serem żółtym i zapiekamy przez około 30 minut w 160 stopniach.

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #6

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #7

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #8

Zdjęcie Zupa cebulowa z grzankami #9