Zupa cebulowa z grzankami

Ewelina
Zupy
24.11.2014 20:24
Zupa cebulowa z grzankami

Przepis

Zupa cebulowa z grzankami serowymi

Przyszedł czas na Listopadowe Wyzwanie Blogerek.

W tym miesiącu temat wybierałam ja i zdecydowałam się, aby były to pomysły na rozgrzewające dania.

Myślę, że temat jest idealny na tę porę roku, kiedy za oknem coraz ciemniej i zimniej.

Wielu z Nas po powrocie do domu z pracy czy ze szkoły marzy o tym, aby rozgrzać się jakimś dobrym i smacznym posiłkiem.

Na tę okazję postanowiłam przygotować dla Was naszą ulubioną i bardzo szybką zupę cebulową w postaci kremu, którą zawsze podajemy w towarzystwie serowych grzanek.

Całość przygotowuje się naprawdę szybko i sprawnie, a jak smakuje!

W sumie to był to pomysł Mojego Męża, który o tej porze roku bardzo lubi takie zupy i podpowiedział mi, aby zrobiła ją na Listopadowe Wyzwanie.

Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego zestawu, będzie idealny zarówno na obiad, na kolację jak i na domową imprezę :)

Składniki:

na ok. 3 porcje

5-6 dużych cebul

1 duży ziemniak

ok. 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

(może być także rosół lub bulion z kostki)

2 łyżki masła

1 łyżeczka cukru

sól

szczypta białego pieprzu

szczypta czarnego pieprzu

200 g sera żółtego

1 bagietka

Cebulę obieram i siekam w talarki.

Na dnie grubego garnka roztapiam masło i smażę cebulę przez 2-3 minuty, następnie dodaję solidną szczyptę soli i pod przykryciem duszę ją ok. 10 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszam.

Cebula może się delikatnie zezłocić/podsmażyć, dzięki temu zupa będzie miała ładny kolor.

Kiedy cebula jest już miękka dodaję wywar oraz pokrojonego w drobna kostkę ziemniaka, doprowadzam całość do zagotowania, następnie miksuję zupę blenderem na gładki, aksamitny krem.

Doprawiam białym i czarnym pieprzem, w razie potrzeby dodaję jeszcze sól do smaku.

Na koniec dodaję także 1 łyżeczkę cukru, jeżeli będziecie chcieli możecie ją pominąć.

Grzanki przygotowuję na patelni, jeżeli chcecie możecie to zrobić w piekarniku lub na grillu elektrycznym.

Bagietkę kroję po ukosie na kromki o grubości ok. 1, 5 cm.

Dużą patelnie beż żadnego tłuszczu rozgrzewam na niewielkim ogniu.

Kromki układam na rozgrzanej patelni i przypiekam z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą chrupkie.

Następnie posypuję je startym żółtym serem i pod przykryciem czekam ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

Gorącą zupę przelewam do miseczek, posypuję odrobiną żółtego sera i serwuję w towarzystwie ciepłych grzanek.

Smacznego!