- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)
200 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1.5 l bulionu warzywnego lub rosołu
0.5 bagietki
tymianek, sól, pieprz
Przepis
Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.
Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.
Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.
Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).
Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.
WSKAZÓWKA!
Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i włożyć do miseczek tuż przed podaniem.