Zupa cebulowa z grzankami Ani Starmach

Zupy
12.07.2016 9:41
Zupa cebulowa z grzankami Ani Starmach
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)

200 ml białego wytrawnego wina

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka cukru

1.5 l bulionu warzywnego lub rosołu

0.5 bagietki

tymianek, sól, pieprz

Przepis

Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.

Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.

Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.

Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).

Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.

WSKAZÓWKA!

Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i włożyć do miseczek tuż przed podaniem.