ciasto "Usta"

Ewa
Ciasta
10.04.2015 5:48
ciasto "Usta"

Składniki

ciasto:

250 gramów masła lub margaryny

3 łyżki ciemnego kakao

0,5 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

6 jajek

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek wody

szczypta soli do białek

krem budyniowy:

0,6 litra mleka

2 paczki budyniu waniliowego bez cukru (razem 80 gramów)

0,5 szklanki cukru

1 łyżka cukru z wanilią

150 gramów masła lub margaryny

polewa czekoladowa:

100 gramów masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody

dodatkowo:

około 200 - 250 gramów okrągłych biszkoptów

0,5 słoiczka marmolady, powideł śliwkowych lub kwaskowatego gęstego dżemu

Przepis

W rondlu roztopić masło lub margarynę, dodać cukier i cukier z wanilią, kakao i wodę, gotować na małym ogniu około 3 minut, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej. Co jakiś czas przemieszać by nie utworzył się "kożuszek".

W tym czasie biszkopty posmarować marmoladą, złożyć po dwa.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać posklejane biszkopty.

Do przestudzonej masy kakaowej dodać 1 całe jajo, 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na gładką masę.

Pozostałe 5 białek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.

Ciasto wylać delikatnie na poukładane biszkopty, wyrównać powierzchnię.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 40 - 45 minut (bez termoobiegu, funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.

UWAGA: Widziałam w paru przepisach metodę wciskania biszkoptów w wylane wcześniej ciasto, uważam, że szanse na zakalec zwiększają się co najmniej kilkukrotnie, także odradzam.

Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.

UWAGA: Jeśli przeszkadza nam lekkie wybrzuszenia ciasta, oczywiście możemy ściąć i wyrównać powierzchnię.

Teraz przygotowujemy budyń.

W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, drugą zagotowujemy z masłem lub margaryną i cukrami, kiedy zacznie wrzeć, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym i podgrzewamy cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia.

Mocno ciepłą masę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy polewę.

Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.

Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.

Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy warstwie budyniowej.

Ciasto można ewentualnie udekorować posypką, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, orzechami etc.