Składniki
3 cytrynowe kisiele bez cukru (takie po 40g)
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki mąki pszennej
100 gramów stopionego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
250 ml mleka
Przepis
Białka ubić na pianę.
Żółtka utrzeć krótko z masłem, dodać mleko, mąkę wymieszaną z kisielami i proszkiem do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny, wszystko zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką.
Foremkę keksową o wymiarach 12x25 wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułka tartą, wlać ciasto, wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ewentualnie polewą czekoladową.