Składniki
gnocci:
0,5 kg twarogu półtłustego
2 jaja
1 szklanka mąki + do podsypania ( około 2 - 3 łyżki)
3 łyżki drobno startego żółtego sera (opcjonalnie parmezanu)
3 szczypty soli
3 szczypty czarnego pieprzu
sos:
około 3 garści świeżego szpinaku baby
2 szklanki mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
3 - 4 łyżki żółtego sera (drobno startego, znów najlepszy będzie parmezan)
3 ząbki czosnku
szczypta soli (uważajcie, ser jest słony)
2 szczypty czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej
dodatkowo:
2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania
Przepis
Szpinak myjemy, pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze części, krótko (około 4 minut) podsmażamy na maśle, odstawiamy w miseczce do ostudzenia.
W rondlu rozpuszczamy masło, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, intensywnie mieszamy by nie powstały grudki, smażymy około 2 minut, zalewamy zimnym mlekiem, podgrzewamy mieszając do zgęstnienia, wsypujemy ser, mieszamy ponownie do rozpuszczenia tego ostatniego. Na końcu doprawiamy i wrzucamy szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy gaz.
UWAGA: Można oczywiście dodać najzwyklejszą np goudę (ja tak zrobiłam), ale parmezan będzie bardziej wyczuwalny w sosie, to zdecydowanie smaczniejsza opcja.
Twaróg przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego starty ser, jaja, mąkę, przyprawy, zagniatamy lekko lepkie ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk, można podsypać mąką, ale tak do około 3 płaskich łyżek, nie więcej.
Na podsypanym mąką pszenną blacie formujemy z niego dwa wałki, odcinamy z nich około 3 cm paseczki (jak kopytka), lekko je zaokrąglamy na końcach i delikatnie spłaszczamy widelcem.
Gnocci wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy około 3 minut od wypłynięcia, odcedzamy.
Na talerzach polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.