Przepis
Syta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :)
Składniki
- cebula 6 dużych sztuk
- serki topione kremowe 150 gram
- bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny )
- majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany
Dodatki
- kilka kromek białego pieczywa
- kilka plasterków wędzonego boczku
- natka pietruszki świeża lub suszona
Wykonanie
Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty.
Grzanki i bekon:
Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek.
Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,boczek i posypuję natką pietruszki.
Smacznego :)