Składniki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1,5 garści mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
1 średnia cebula
1 duże jajo
2 łyżki wywaru z włoszczyzny
2 łyżki otrąb (dałam owsiane)
sól
pieprz
ewentualnie siekana zielenina
dodatkowo:
owsiane otręby do panierowania
sos szczypiorkowy:
150 gramów jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
2 szczypty soli
2 szczypty białego pieprzu
Przepis
Włoszczyznę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wywaru nie wylewać, warzywa przestudzić.
Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy, dodać ugotowaną włoszczyznę, rozdrobnić, ja użyłam Robota Kuchennego Russell Hobbs, można się wspomóc również blenderem.
Do mieszanki wrzucić posiekaną cebulę, zieleninę, jajo, wlać odrobinę wywaru z włoszczyzny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Następnie dodać otręby i ponownie wyrobić.
Z masy, zwilżonymi dłońmi, odrywać niewielkie kawałki, formować kotlety, panierować w otrębach.
Kotlety poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.
W tym czasie przyrządzić sos szczypiorkowy. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorem i przyprawami.
Upieczone kotlety serwować z sosem i ewentualnie ulubioną surówką, smacznego :)