Warzywne kotleciki z otrębami

Ewelina
Fit
08.04.2015 7:33
Warzywne kotleciki z otrębami

Składniki

1 puszka groszku

1 puszka kukurydzy

1,5 garści mrożonej włoszczyzny krojonej w paski

1 średnia cebula

1 duże jajo

2 łyżki wywaru z włoszczyzny

2 łyżki otrąb (dałam owsiane)

sól

pieprz

ewentualnie siekana zielenina

dodatkowo:

owsiane otręby do panierowania

sos szczypiorkowy:

150 gramów jogurtu naturalnego

pęczek szczypiorku

2 szczypty soli

2 szczypty białego pieprzu

Przepis

Włoszczyznę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wywaru nie wylewać, warzywa przestudzić.

Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy, dodać ugotowaną włoszczyznę, rozdrobnić, ja użyłam Robota Kuchennego Russell Hobbs, można się wspomóc również blenderem.

Do mieszanki wrzucić posiekaną cebulę, zieleninę, jajo, wlać odrobinę wywaru z włoszczyzny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Następnie dodać otręby i ponownie wyrobić.

Z masy, zwilżonymi dłońmi, odrywać niewielkie kawałki, formować kotlety, panierować w otrębach.

Kotlety poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.

W tym czasie przyrządzić sos szczypiorkowy. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorem i przyprawami.

Upieczone kotlety serwować z sosem i ewentualnie ulubioną surówką, smacznego :)