Składniki
Dietetyczne placki warzywne
- 3 duże ziemniaki,
- 2 duże marchewki,
- 1 duża cukinia,
- 1 cebula
- 1 jajko,
- 50 mililitrów mleka
- sól
- pieprz
Dodatkowo
Jogurt grecki
Przepis
Cebulę kroimy na małe kawałki. Ziemniaki, cukinie oraz marchewkę ściaramy kolejno na tarce.
Cebulę oraz wszystkie starte warzywa umieszczamy w misce. Jeśli nasze warzywa były doś wbijamy jedno jajko, dodajemy mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Następnie musimy odsączyć nadmiar wody z naszej masy warzywnej na placuszki ( podobnie jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych).
Gdy już pozbędziemy się nadmiaru wody z naszej masy, przystępujemy do formowanie małych warzywnych placuszków. Nasze placki wykładamy na blaszkę do pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 -20 minut w temperaturze 220 stopni.
Po upieczeniu przekładamy na talerz a następnie dodajemy do każdego placuszka jogurt grecki lub śmietanę.
Kaloryczność
3 duże ziemianki – 200 kalorii
1 duża cebula – 32 kalorii
1 duża cukinia – 90 kalorii
2 duże marchewki 24 kalorie
1 jajko – 71 kalorii
50 ml mleko 2% – 25 kalorii
Łącznie 442 kalorie – z powyższych składników otrzymaliśmy 6 placków czyli jeden placuszek 73 kalorie.