Dietetyczne placki warzywne

Ewelina
Fit
18.04.2016 13:30
Dietetyczne placki warzywne

Składniki

Dietetyczne placki warzywne

 

- 3 duże ziemniaki,

- 2 duże marchewki,

- 1 duża cukinia,

- 1 cebula

- 1 jajko,

- 50 mililitrów mleka

- sól

- pieprz

 

Dodatkowo

Jogurt grecki

Przepis

Cebulę kroimy na małe kawałki. Ziemniaki, cukinie oraz marchewkę ściaramy kolejno na tarce.

Cebulę oraz wszystkie starte warzywa umieszczamy w misce. Jeśli nasze warzywa były doś wbijamy jedno jajko, dodajemy mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Następnie musimy odsączyć nadmiar wody z naszej masy warzywnej na placuszki ( podobnie jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych).

Gdy już pozbędziemy się nadmiaru wody z naszej masy, przystępujemy do formowanie małych warzywnych placuszków. Nasze placki wykładamy na blaszkę do pokrytą papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 -20 minut w temperaturze 220 stopni.

Po upieczeniu przekładamy na talerz a następnie dodajemy do każdego placuszka jogurt grecki lub śmietanę.

Kaloryczność

3 duże ziemianki – 200 kalorii

1 duża cebula – 32 kalorii

1 duża cukinia – 90 kalorii

2 duże marchewki 24 kalorie

1 jajko – 71 kalorii

50 ml mleko 2% – 25 kalorii

Łącznie 442 kalorie – z powyższych składników otrzymaliśmy 6 placków czyli jeden placuszek 73 kalorie.