Kotleciki z kaszy jaglanej

Niezły
Fit
29.11.2014 9:29
Kotleciki z kaszy jaglanej

Przepis

Tak jak obiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne same w sobie, a z dipem jogurtowym smakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.

Porcja na 12 kotlecików

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej

pęczek pietruszki

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj w osolonej wodzie - gotuj ok 20 minut, przelej kaszę zimną woda i ostudź. Czosnek, cebulę i pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj z kaszą, dopraw i uformuj małe kotleciki. Smaż na oleju na lekko brązowy kolor z obu stron.