Składniki
Składnik na kruche ciasto:
-2 szklanki mąki
-18dag masła
-4 łyżki cukru pudru
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składnik masy serowej:
-1kg sera białego półtłustego
-2 jajka
-4 żółtka
-1 szklanka cukru pudru
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki oleju
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 aromatu śmietankowego
Składnik warstwy brzoskwiniowo-bezowej
-1 puszka brzoskwiń w syropie
-6 białek
-1 szklanka cukru pudru
-5-10 dag wiórek kokosowych
Przepis
1. Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowywujemy na dnie formy o wym. 28x40com.
2. Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztkę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 45-50 minut.
3. Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach