Sernik brzoskwiniowy

Marcel
Ciasta
05.04.2015 16:09
Sernik brzoskwiniowy

Składniki

Składnik na kruche ciasto:

-2 szklanki mąki

-18dag masła

-4 łyżki cukru pudru

-2 żółtka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składnik masy serowej:

-1kg sera białego półtłustego

-2 jajka

-4 żółtka

-1 szklanka cukru pudru

-2 budynie śmietankowe

-1 szklanka mleka

-1/2 szklanki oleju

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 aromatu śmietankowego

Składnik warstwy brzoskwiniowo-bezowej

-1 puszka brzoskwiń w syropie

-6 białek

-1 szklanka cukru pudru

-5-10 dag wiórek kokosowych

Przepis

1. Wykonanie kruchego ciasta:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowywujemy na dnie formy o wym. 28x40com.

2. Wykonanie warstwy serowej:

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztkę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 45-50 minut.

3. Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:

Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach