Zupa na rozpoczęcie wiosny

Ewelina
Zupy
08.04.2015 6:52
Zupa na rozpoczęcie wiosny

Składniki

ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu)

3-4 spore marchewki

1 biała cebula

ok. 10 cm kawałek jasnej części pora

2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

2 ząbki czosnku

szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej;))

3-4 łyżki mleczka kokosowego

Do podania

jogurt naturalny

natka pietruszki

pieprz różowy (opcjonalnie)

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na pół i na ćwiartki. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grube krążki, z porem postępujemy tak samo (oprócz obierania). Warzywa układamy na blasze, delikatnie posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut. Gdy warzywa się podpieką wrzucamy je do bulionu i po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 15- 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zupę zestawiamy z gazu, przelewamy do wysokiej miski (lub zostawiamy w garnku jeśli to możliwe) i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy dwa obrane ząbki czosnku i przyprawy- miksujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe- ilość według uznania (oczywiście można zastąpić śmietanką, choć efekt smakowy nie będzie taki zachwycający). Mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy i podajemy. U nas z łyżką śmietany, pietruszką z oliwą z oliwek i różowym pieprzem. Smacznego :)