Tarta z jabłkami na cieście francuskim

Krzysztof
Ciasta
23.01.2015 16:28
Tarta z jabłkami na cieście francuskim

Przepis

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem.

Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem.

Składniki na jedną tartę:

1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL*

2 duże słodkie jabłka

1 łyżeczka brązowego cukru

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

Masa twarogowa:

100 g twarogu półtłustego

1 jajko

1 czubata łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 niepełna łyżka mąki

1 łyżeczka esencji waniliowej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.

2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm.

3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.

4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)

*z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę z gruszkami.