Przepis
Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem.
Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem.
Składniki na jedną tartę:
1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL*
2 duże słodkie jabłka
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Masa twarogowa:
100 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 czubata łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 niepełna łyżka mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm.
3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.
4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
*z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę z gruszkami.