Przepis
Sałatka meksykańska z ryżem
Wieloskładnikowa, kolorowa sałatka z kuchni meksykańskiej doprawiona odrobiną tabasco, które nada jej pikanterii. U mnie z dodatkiem ryżu, dzięki czemu jest bardziej sycąca i można ją podać bez dodatków.
Sałatka meksykańska z ryżem
Składniki:
pół szklanki ryżu
1 papryka czerwona
puszka czerwonej fasolki
pół puszki kukurydzy
pół szklanki mrożonego groszku (lub pół puszki groszku konserwowego)
mała czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, tabasco, oregano
kilka łyżek majonezu
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, groszek mrożony gotujemy kilka minut, osączamy i studzimy. Fasolkę i kukurydzę osączamy, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tabasco. Schładzamy przed podaniem.