Sałatka meksykańska z ryżem

Ewelina
Sałatki
11.11.2014 10:51
Sałatka meksykańska z ryżem

Przepis

Sałatka meksykańska z ryżem

Wieloskładnikowa, kolorowa sałatka z kuchni meksykańskiej doprawiona odrobiną tabasco, które nada jej pikanterii. U mnie z dodatkiem ryżu, dzięki czemu jest bardziej sycąca i można ją podać bez dodatków.

Sałatka meksykańska z ryżem

Składniki:

pół szklanki ryżu

1 papryka czerwona

puszka czerwonej fasolki

pół puszki kukurydzy

pół szklanki mrożonego groszku (lub pół puszki groszku konserwowego)

mała czerwona cebula

3 ogórki konserwowe

ząbek czosnku

przyprawy: sól, pieprz, tabasco, oregano

kilka łyżek majonezu

Wykonanie:

Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, groszek mrożony gotujemy kilka minut, osączamy i studzimy. Fasolkę i kukurydzę osączamy, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tabasco. Schładzamy przed podaniem.