Przepis
Składniki:
- 1 kg łopatki
- pół opakowania marchewki z groszkiem mrozonej
- pół puszki kukurydzy
- 2 cebule
- papryka żółta
- pęczek natki pietruszki (zostawić odrobinę do dekoracji)
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżka papryki suszonej w płatkach
- 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba (ja dałam swój pieczony na zakwasie)
- szczypta chilli
- 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej Develey
Wykonanie:
Łopatkę kroimy na kawałki i przyprawiamy przyprawą do gulaszu. Do szybkowara wlewamy 400 ml wody, wrzucamy mięso, pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę z groszkiem, kukurydzę i resztę przypraw. Wkładamy jeszcze połamany na kawałki chleb. Gotujemy od zagotowania i wyskoczenia cypelka 25 minut. Odparowujemy. Otwieramy i gotujemy jeszcze chwilkę, aby odparować. Dodajemy natkę pietruszki, musztardę. Doprawiamy jeszcze do smaku. Przekładamy na talerze.
Przepis autorski.
Smacznego :-)