Klasyczne spaghetti carbonara

Krzysztof
Makarony
08.01.2015 15:52
Klasyczne spaghetti carbonara

Przepis

Składniki:

200 gramów makaronu typy spaghetti

100 gramów surowego, wędzonego boczku

3 duże jajka (świeże i dobrej jakości!)

parmezan

2 ząbki czosnku

pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy kilka minut, na sposób al dente.

Boczek kroimy w niewielką kostkę i delikatnie podsmażamy go z posiekanym drobno czosnkiem.

Do wysokiej miski wbijamy dwa żółtka i jedno całe jajko. Rozmącamy je widelcem. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy parmezan i dorzucamy go do rozmąconych jajek. Masę dokładnie mieszamy.

Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wykładamy na patelnię, aby wymieszać go z boczkiem. Dodajemy też odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Tak przygotowany makaron przekładamy do miski z masą jajeczną i energicznie mieszamy. Składniki musza się dobrze połączyć.

Gotowe! Możemy nakładać :) Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Uwaga!

Ugotowanego makaronu nigdy nie "przelewamy" zimną wodą! Musi być bardzo gorący, kiedy będziemy łączyć go z jajkami.

Jajek z makaronem nie łączymy również na gorącej patelni- mogłaby wyjść jajecznica.

Jajka powinny być możliwie najwyższej jakości. Do makaronu dodaje się je surowe, więc powinny pochodzić z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zminimalizować ryzyko salmonelli, przed rozbiciem skorupki powinniśmy zanurzyć jajka na kilka sekund w gotującym się wrzątku.

Poza wodą na makaron niczego nie solimy! Parmezan i boczek w zupełności wystarczą by nadać carbonarze smaku :)Składniki:

200 gramów makaronu typy spaghetti

100 gramów surowego, wędzonego boczku

3 duże jajka (świeże i dobrej jakości!)

parmezan

2 ząbki czosnku

pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Następnie solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy kilka minut, na sposób al dente.

Boczek kroimy w niewielką kostkę i delikatnie podsmażamy go z posiekanym drobno czosnkiem.

Do wysokiej miski wbijamy dwa żółtka i jedno całe jajko. Rozmącamy je widelcem. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy parmezan i dorzucamy go do rozmąconych jajek. Masę dokładnie mieszamy.

Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wykładamy na patelnię, aby wymieszać go z boczkiem. Dodajemy też odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Tak przygotowany makaron przekładamy do miski z masą jajeczną i energicznie mieszamy. Składniki musza się dobrze połączyć.

Gotowe! Możemy nakładać :) Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Uwaga!

Ugotowanego makaronu nigdy nie "przelewamy" zimną wodą! Musi być bardzo gorący, kiedy będziemy łączyć go z jajkami.

Jajek z makaronem nie łączymy również na gorącej patelni- mogłaby wyjść jajecznica.

Jajka powinny być możliwie najwyższej jakości. Do makaronu dodaje się je surowe, więc powinny pochodzić z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zminimalizować ryzyko salmonelli, przed rozbiciem skorupki powinniśmy zanurzyć jajka na kilka sekund w gotującym się wrzątku.

Poza wodą na makaron niczego nie solimy! Parmezan i boczek w zupełności wystarczą by nadać carbonarze smaku :)