Szaszłyki z dyni i kurczaka

Krzysztof
Przekąski
08.01.2015 16:00
Szaszłyki z dyni i kurczaka

Przepis

Składniki

1/2 kg dyni

2 zielone papryki

3 średnie cebule

1/2 kg piersi z kurczaka

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

czosnek

oliwa

sól

pieprz

ostra papryka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w sporą kostkę. W misce przygotowujemy marynatę z soli, pieprzu, ostrej papryki, drobno posiekanego czosnku i 3-4 łyżek oliwy. Kawałki kurczaka obtaczamy w marynacie i zostawiamy na min. godzinę, aby nabrały smaku.

Do dużej miski nalewamy wodę i wrzucamy do niej patyczki- powinny być wilgotne kiedy będziemy nabijać składniki.

Dynię (bez skórki) kroimy w kostkę o grubości ok. 1 cm. Następnie kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Pomidorki tylko myjemy- będziemy je nabijać w całości.

Wyjmujemy z miski patyczki i nabijamy na nie wszystkie składniki. Kolejność jest oczywiście dowolna :)

Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, przekładając je na drugą stronę w połowie pieczenia.

Moje szaszłyki podałam posypane sezamem.

Gotowe!