Przepis
Składniki
1/2 kg dyni
2 zielone papryki
3 średnie cebule
1/2 kg piersi z kurczaka
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
czosnek
oliwa
sól
pieprz
ostra papryka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w sporą kostkę. W misce przygotowujemy marynatę z soli, pieprzu, ostrej papryki, drobno posiekanego czosnku i 3-4 łyżek oliwy. Kawałki kurczaka obtaczamy w marynacie i zostawiamy na min. godzinę, aby nabrały smaku.
Do dużej miski nalewamy wodę i wrzucamy do niej patyczki- powinny być wilgotne kiedy będziemy nabijać składniki.
Dynię (bez skórki) kroimy w kostkę o grubości ok. 1 cm. Następnie kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Pomidorki tylko myjemy- będziemy je nabijać w całości.
Wyjmujemy z miski patyczki i nabijamy na nie wszystkie składniki. Kolejność jest oczywiście dowolna :)
Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, przekładając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
Moje szaszłyki podałam posypane sezamem.
Gotowe!