Przepis
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
drożdże
4 jajka
sól
cukier
sos pomidorowy (ew. koncentrat pomidorowy)
parmezan
kilka listków świeżej bazylii
Z podanych składników można przygotować 4 pizze śniadaniowe.
Wykonanie:
Do szklanki z wodą dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Wszystko razem ucieramy, następnie odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną "pracować".
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy razem i dolewamy przygotowane wcześniej drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką do momentu, aż będzie jednolite i sprężyste. Jeżeli wychodzi za rzadkie dodajemy trochę mąki, jeśli za gęste- wody. Tak powstałą masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 porcje, posypujemy stół/blat/stolnice mąką i wyrabiamy na "placek". Następnie masę formujemy w kształt niewielkiej miseczki, tzn. zaginamy brzegi ciasta do środka (jajko wtedy nie rozleje się na boki w trakcie pieczenia). Tak przygotowane wkładamy na podsypaną mąką formę i pieczemy przez ok. 10 minut w 220 stopniach.
Następnie ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym i ponownie wkładamy do pieca na ok. 2-3 minuty.
Na tak przygotowane ciasto wbijamy jajko (należy uważać by nie uszkodzić żółtka). Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy pizzę z jajkiem przez kolejne 5- 7 minut.
Po wyjęciu pizzy nakładamy na nią starty parmezan i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Gotowe!