Składniki
1 kg karczku, pokrojony na kotlety
sól, pieprz i słodka papryka
2 cebule
1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach
2 szklanki bulionu ( może byc z kostki )
1 łyżka musztardy chrzanowej
1 łyżka musztardy francuskiej
2 jajka
mąka do panierowania
olej do obsmażenia kotletów
Przepis
Kotlety z karczku rozbijamy tłuczkiem niezbyt cienko, jeżeli są duże przecinamy na pół.
Doprawiamy do smaku.
Panierujemy każdy w jajku i mące, następnie smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony.
Kotlety przekładamy do garnka lub wyższej patelni. dodajemy obie musztardy, ziele, liść laurowy, pieprz i pokrojoną w talarki cebulę.
Wlewamy bulion i dusimy kotlety pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować całym płynom, ewentualnie doprawiamy do smaku, (gdyby były twarde, dolewamy bulionu i dusimy dalej).
Kotlety delikatnie wykładamy na talerz lub półmisek. Są bardzo miękkie i smaczne. Podajemy do ziemniaków, kaszy lub pieczywa. Smacznego.