Kotlety z karczku duszone w musztardzie

Ewelina
Obiad
29.10.2015 20:18
Kotlety z karczku duszone w musztardzie

Składniki

1 kg karczku, pokrojony na kotlety

sól, pieprz i słodka papryka

2 cebule

1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach

2 szklanki bulionu ( może byc z kostki )

1 łyżka musztardy chrzanowej

1 łyżka musztardy francuskiej

2 jajka

mąka do panierowania

olej do obsmażenia kotletów

Przepis

Kotlety z karczku rozbijamy tłuczkiem niezbyt cienko, jeżeli są duże przecinamy na pół.

Doprawiamy do smaku.

Panierujemy każdy w jajku i mące, następnie smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony.

Kotlety przekładamy do garnka lub wyższej patelni. dodajemy obie musztardy, ziele, liść laurowy, pieprz i pokrojoną w talarki cebulę.

Wlewamy bulion i dusimy kotlety pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować całym płynom, ewentualnie doprawiamy do smaku, (gdyby były twarde, dolewamy bulionu i dusimy dalej).

Kotlety delikatnie wykładamy na talerz lub półmisek. Są bardzo miękkie i smaczne. Podajemy do ziemniaków, kaszy lub pieczywa. Smacznego.