Gulasz miodowy

Małgorzata
Obiad
09.03.2017 21:54
Gulasz miodowy

Składniki

Marynata:
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miody płynnego
1 łyżka majeranku
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny
Pozostałe składniki:
700 g szynki wieprzowej bez kości
1 duża cebula
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka smalcu
1,5 łyżki mąki kukurydzianej

Przepis

W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka.
Do mięsa dodajemy cebulę, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami.