Przepis
Składniki:
500 g mięsa od szynki wieprzowej
2 cebule
kilka pieczarek
1 papryka
1 szklankę wywaru z warzyw
sól
pieprz
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
¼ łyżeczki papryki słodkiej
2 suszone grzybki
olej do smażenia
ewentualnie 1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia sosu)
Wykonanie:
Mięso pokroiłam na kształt koski gulaszowej. Paprykę pokroiłam w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę a paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju wsypałam cebulę, żeby się zeszkliła. Wrzuciłam mięso i szybko obsmażyłam z każdej strony, żeby tylko białko się ścięło. Dodałam pieczarki a nastepnie paprykę.
Chwilę podsmażyłam i przełożyłam do rondla z grubym dnem, wlałam gorący wywar z warzyw (można wodę), dodałam listek laurowy, ziele angielskie, rozkruszyłam 2 suszone grzybki i wsypałam do gulaszu. Zamieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 40 minut. Trzeba czas od czasu zamieszać i sprawdzać, żeby się nie przypaliło. Teraz już mogłam przyprawić solą, pieprzem i papryką. Jeśli sos odpowiednio się nie zagęści, można dodać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody i zamieszać. Chwilę zagotować i to wszystko.
Szybko, prawda? A jaki smaczny ten gulasz J Palce lizać.
Teraz już można dowolnie skomponować obiad. Taki gulasz pasuje do kaszy (ulubionej), do makaronu, klusek śląskich... Ja wybrałam kopytka. Można też podać z ziemniakami i dowolną surówką.