Składniki
500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki wody
mleko
bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
sól
pieprz
olej rzepakowy
Przepis
Kajzerkę moczymy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko, musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo, aż mięso przestanie nam się kleić do dłoni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienia.