Mielone z musztardą

kardamonovy
Obiad
25.01.2016 9:38
Mielone z musztardą

Składniki

500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)

1 czerstwa kajzerka

1 jajko

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka majeranku

2 łyżki wody

mleko

bułka tarta (do obtoczenia kotletów)

sól

pieprz

olej rzepakowy

Przepis

Kajzerkę moczymy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko, musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo, aż mięso przestanie nam się kleić do dłoni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienia.