Przepis
Składniki:
rolka ciasta francuskiego
szynka Szwarcwaldzka/Parmeńska
pietruszka
ser zółty
jajko
pieprz
Zaczynamy od rozwałkowania ciasta francuskiego (przez papier do pieczenia – wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do wałka). Układamy szynkę na ciasto, posypujemy serem i posiekaną pietruszką. Pamiętając aby zostawić kilka centymetrów wolnego ciast aby łatwiej było skleić rolkę.
Zaczynamy od rozwałkowania ciasta francuskiego (przez papier do pieczenia – wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do wałka). Układamy szynkę na ciasto, posypujemy serem i posiekaną pietruszką. Pamiętając aby zostawić kilka centymetrów wolnego ciast aby łatwiej było skleić rolkę.
Po wyjęciu z lodówki kroimy w około 2cm paski.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Układamy roladki i pieczemy z górną grzałką i temooobiegiem 10-15min, aż się zarumienią.