Rollsy cynamonowe

Krzysztof
18.10.2013 6:50
Rollsy cynamonowe

Przepis

Składniki:

Ciasto:

• 550 g mąki + do posypywania podczas wyrabiania i wałkowania

• 2 jaja

• 200 g ciepłego mleka

• 70 g masła

• 25 g drożdży

• 75 g cukru

• szczypta soli

Nadzienie:

• ¾ szklanki cukru

• 85 g masła

• 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić i lekko przestudzić.

2. Do miski wlać podgrzane mleko, wsypać cukier i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać łyżką.

3. Przygotować mikser z końcówkami hakowymi. Wsypać przesianą mąkę.

4. Cały czas miksować ciasto dodając kolejne składniki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od miski. Czasami trzeba dosypać więcej mąki.5. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

6. W tym czasie przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem.

7. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Należy pamiętać o podsypywaniu mąką.

8. Ciasto posmarować równomiernie nadzieniem.

9. Zwinąć ciasto w roladę. Pokroić ją w grubsze plasterki.

10. Rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

11. Każdą porcję posmarować rozkłóconym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.

12. Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (grzałka dolna + termoobieg).

Smacznego!!