Przepis
Składniki:
Ciasto:
• 550 g mąki + do posypywania podczas wyrabiania i wałkowania
• 2 jaja
• 200 g ciepłego mleka
• 70 g masła
• 25 g drożdży
• 75 g cukru
• szczypta soli
Nadzienie:
• ¾ szklanki cukru
• 85 g masła
• 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić i lekko przestudzić.
2. Do miski wlać podgrzane mleko, wsypać cukier i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać łyżką.
3. Przygotować mikser z końcówkami hakowymi. Wsypać przesianą mąkę.
4. Cały czas miksować ciasto dodając kolejne składniki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od miski. Czasami trzeba dosypać więcej mąki.5. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
6. W tym czasie przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem.
7. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Należy pamiętać o podsypywaniu mąką.
8. Ciasto posmarować równomiernie nadzieniem.
9. Zwinąć ciasto w roladę. Pokroić ją w grubsze plasterki.
10. Rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Każdą porcję posmarować rozkłóconym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.
12. Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (grzałka dolna + termoobieg).
Smacznego!!