Zupa marchwiowa

Ewelina
Zupy
03.01.2015 9:15
Zupa marchwiowa

Przepis

Składniki:

* 350 g marchwi

* 100 g selera

* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka oliwy z oliwek

* 1 łyżeczka ziaren kolendry

* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu

* świeże liście kolendry

* sól

* pieprz

Wykonanie:

Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.

W tym czasie na suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.

Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.

Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.

Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.

Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką.