Przepis
Składniki:
* 350 g marchwi
* 100 g selera
* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka ziaren kolendry
* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu
* świeże liście kolendry
* sól
* pieprz
Wykonanie:
Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.
W tym czasie na suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.
Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.
Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką.