Przepis
przepis na pięknie pachnące cynamonem ślimaczki - cinnabon rolls.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30 gr świeżych drożdży
- 70 gr roztopionego masła
Nadzienie:
- 2 łyżki cynamonu
- 75g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
1 serek mascarpone(250 g)
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki esencji waniliowej
sok z jednej pomarańczy
Całość zmiksować. Polewać gorąca ciastka.
Przygotowanie
Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbijam jajko. Zagniatam przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.
Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.
Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.