Przepis
SKŁADNIKI:
Na rosół
5 szklanek wody
2 duże marchewki
2 pietruszki
mały seler
2 kostki rosołowe
Na krem z pomidorów:
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
2 dojrzałe pomidory
mała czerwona papryka
duża cebula
4 ząbki czosnku
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
cukier
oliwa
pieprz
sól
Na krem szpinakowo brokułowy:
pół paczki szpinaku mrożonego (około 250g)
pół brokuła
serek mascarpone
duża cebula
4 ząbki czosnku
świeża bazylia
zioła prowansalskie
kwasek cytrynowy
sól
pieprz
Wlewamy wodę do garnka i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i kostki rosołowe. Gdy się zagotuje, odstawiamy na najmniejszy ogień.
Najpierw zajmujemy się kremem pomidorowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory z puszki oraz dwa pokrojone dojrzałe pomidory.
Zdejmujemy skórę z papryki (można to zrobić obieraczką), kroimy ją na mniejsze kawałki i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy dwie wazówki rosołu. Gdy marchewka z rosołu będzie miękka wyjmujemy ją, kroimy i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy krem: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżka ziół prowansalskich, 4 listki bazylii. pół łyżeczki cukru, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę blenderem.
Krem brokułowo szpinakowy. Z rosołu wyjmujemy pozostały seler i pietruszkę. Seler nie będzie nam potrzebny, natomiast pietruszkę drobno siekamy, a do pozostałego rosołu wrzucamy różyczki z brokuła. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu. Po tym czasie brokuł powinien być miękki więc wyjmujemy go z rosołu, kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy wszystko trzema wazówkami rosołu. Wrzucamy posiekany czosnek oraz 2 łyżki serka mascarpone. Doprawiamy: 2 łyżki ziół prowansalskich, 4 listki bazylii, odrobina kwasku cytrynowego, sól i pieprz. Całość blendujemy.
Nalewamy na talerz jednocześnie, aby zupy się nie pomieszały.