Dwukolorowa zupa krem

Krzysztof
Zupy
30.05.2014 9:10
Dwukolorowa zupa krem

Przepis

SKŁADNIKI:

Na rosół

5 szklanek wody

2 duże marchewki

2 pietruszki

mały seler

2 kostki rosołowe

Na krem z pomidorów:

1 puszka pomidorów krojonych w zalewie

2 dojrzałe pomidory

mała czerwona papryka

duża cebula

4 ząbki czosnku

papryka słodka w proszku

papryka ostra w proszku

zioła prowansalskie

świeża bazylia

cukier

oliwa

pieprz

sól

Na krem szpinakowo brokułowy:

pół paczki szpinaku mrożonego (około 250g)

pół brokuła

serek mascarpone

duża cebula

4 ząbki czosnku

świeża bazylia

zioła prowansalskie

kwasek cytrynowy

sól

pieprz

Wlewamy wodę do garnka i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i kostki rosołowe. Gdy się zagotuje, odstawiamy na najmniejszy ogień.

Najpierw zajmujemy się kremem pomidorowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory z puszki oraz dwa pokrojone dojrzałe pomidory.

Zdejmujemy skórę z papryki (można to zrobić obieraczką), kroimy ją na mniejsze kawałki i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy dwie wazówki rosołu. Gdy marchewka z rosołu będzie miękka wyjmujemy ją, kroimy i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy krem: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżka ziół prowansalskich, 4 listki bazylii. pół łyżeczki cukru, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę blenderem.

Krem brokułowo szpinakowy. Z rosołu wyjmujemy pozostały seler i pietruszkę. Seler nie będzie nam potrzebny, natomiast pietruszkę drobno siekamy, a do pozostałego rosołu wrzucamy różyczki z brokuła. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu. Po tym czasie brokuł powinien być miękki więc wyjmujemy go z rosołu, kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy wszystko trzema wazówkami rosołu. Wrzucamy posiekany czosnek oraz 2 łyżki serka mascarpone. Doprawiamy: 2 łyżki ziół prowansalskich, 4 listki bazylii, odrobina kwasku cytrynowego, sól i pieprz. Całość blendujemy.

Nalewamy na talerz jednocześnie, aby zupy się nie pomieszały.