Faszerowane udka z kurczaka

Ewelina
Obiad
18.12.2014 20:12
Faszerowane udka z kurczaka

Przepis

Składniki:

4 podudzia kurczaka

1 cebula

1 łyżeczka masła

25 dag pieczarek

½ strąka czerwonej papryki

1 jajko

10 dag wiórków kokosowych

2 łyżki oleju

sól

pieprz

Wykonanie:

Udka umyłam. Podcięłam błony i ostrożnie zdjęłam skórę z udek, aby jej nie uszkodzić. Przerąbałam kostkę każdego podudzia u podstawy.

Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle na złoty kolor. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w talarki a potem drobno posiekałam, dodałam do cebuli i usmażyłam. Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.

Mięso po oddzieleniu od kości zmieliłam w maszynce.

Wystudzone pieczarki z cebulą i papryką dodałam do mięsa, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.

Skórę napełniłam przygotowanym farszem i zaszyłam bawełnianą nitką. Uformowałam tak, aby wyglądała jak udko.

Udka obtaczałam kolejno w jajku i wiórkach kokosowych. Przekładam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam, aż nabrały złocistego koloru.

Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam łyżką wody i zapiekłam jeszcze 15 minut.

Po wyjęciu, przed wyłożeniem na talerz usunęłam nitki i posypałam resztą wiórków kokosowych