Przepis
Składniki:
4 podudzia kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka masła
25 dag pieczarek
½ strąka czerwonej papryki
1 jajko
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Udka umyłam. Podcięłam błony i ostrożnie zdjęłam skórę z udek, aby jej nie uszkodzić. Przerąbałam kostkę każdego podudzia u podstawy.
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle na złoty kolor. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w talarki a potem drobno posiekałam, dodałam do cebuli i usmażyłam. Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Mięso po oddzieleniu od kości zmieliłam w maszynce.
Wystudzone pieczarki z cebulą i papryką dodałam do mięsa, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Skórę napełniłam przygotowanym farszem i zaszyłam bawełnianą nitką. Uformowałam tak, aby wyglądała jak udko.
Udka obtaczałam kolejno w jajku i wiórkach kokosowych. Przekładam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam, aż nabrały złocistego koloru.
Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam łyżką wody i zapiekłam jeszcze 15 minut.
Po wyjęciu, przed wyłożeniem na talerz usunęłam nitki i posypałam resztą wiórków kokosowych