Przepis
5 płatów śledzi w zalewie korzennej
0,5 puszki kukurydzy
garść rodzynek
4 średnie ogórki konserwowe
7 krążków ananasa
120 gramów sera żółtego (optymalnie typu Masdamer)
1 średnia fioletowa cebula
dodatkowo: dwie szczypty białego pieprzu do części "żółtej"
0,5 pęczka szczypiorku
sos curry:
2 łyżki majonezu
2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki curry
2 szczypty kurkumy
1/4 łyżeczki białego pieprzu
Śledzie pokroić w cienkie paseczki.
Rodzynki przelać obficie wrzątkiem, odsączyć,
Ananasa pokroić na małe kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórki i ser żółty pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać.
Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20 minut.
Do jednej miseczki wrzucić śledzie, ogórki, ser i posiekaną cebulę.
Do drugiej wsypać kukurydzę, ananasa i rodzynki, oprószyć białym pieprzem, wymieszać.
Do pierwszej miseczki dodać sos curry i wymieszać.
Na półmisku układać naprzemiennie składniki z jednej i drugiej miski.
Część z sosem posypać siekanym szczypiorkiem.