Sałatka śledziowa z curry

Ewelina
Sałatki
17.12.2014 9:24
Sałatka śledziowa z curry

Przepis

5 płatów śledzi w zalewie korzennej

0,5 puszki kukurydzy

garść rodzynek

4 średnie ogórki konserwowe

7 krążków ananasa

120 gramów sera żółtego (optymalnie typu Masdamer)

1 średnia fioletowa cebula

dodatkowo: dwie szczypty białego pieprzu do części "żółtej"

0,5 pęczka szczypiorku

sos curry:

2 łyżki majonezu

2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%

1/3 łyżeczki curry

2 szczypty kurkumy

1/4 łyżeczki białego pieprzu

Śledzie pokroić w cienkie paseczki.

Rodzynki przelać obficie wrzątkiem, odsączyć,

Ananasa pokroić na małe kawałki.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Ogórki i ser żółty pokroić w drobną kostkę.

Cebulę posiekać.

Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20 minut.

Do jednej miseczki wrzucić śledzie, ogórki, ser i posiekaną cebulę.

Do drugiej wsypać kukurydzę, ananasa i rodzynki, oprószyć białym pieprzem, wymieszać.

Do pierwszej miseczki dodać sos curry i wymieszać.

Na półmisku układać naprzemiennie składniki z jednej i drugiej miski.

Część z sosem posypać siekanym szczypiorkiem.