Faszerowane udka kurczaka

Ewelina
Obiad
08.10.2013 19:48
Faszerowane udka kurczaka

Przepis

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

4 udka kurczaka

4 łyżki posiekanej pietruszki

4 łyżki potargowanego sera żółtego

2 ząbki czosnku polskiego

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, papryka słodka

olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości ( ja u góry kość łamię uderzając w nią tłuczkiem ). Odciąć mięso od kości, zmielić je maszynką na sitach o grubych oczkach.

Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.

Dokładnie wymieszać.

Udka napełnić farszem.

Zamknąć zwijając skórę do środka udka.

Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, tą stroną gdzie skóra jest zawinięta do dołu ( żeby się nie otworzyły ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut.

Źródło:

http://dorciawkuchni.blogspot.com/2012/08/faszerowane-udka.html