Przepis
Składniki:
1 kurczak (1 kg – 1,3 kg)
sól
Farsz:
40 dag wątróbki drobiowej
½ szklanki bułki tartej
pęczek natki pietruszki
1 jajko
pieprz i sól
70 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka masła
Dodatkowo:
igła i nitka bawełniana
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Wykonanie:
Kurczaka umyłam, pozbyłam szyjki i końcówek skrzydeł. Następnie wyluzowałam z kości. Posoliłam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowałam farsz.
Wątróbkę oczyściłam, pozbyłam błonek, zmieliłam w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Można drobno posiekać (jak na tatara).
Do bułki tartej dodałam 3 łyżki wrzącej wody. Wymieszałam.
Natkę posiekałam.
Do miski włożyłam wszystkie składniki farszu (za wyjątkiem 1 łyżki masła). Dodałam jajko. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Farsz włożyłam do lodówki na 30 minut.
Piekarnik włączyłam na 200 °C.
Kurczaka wewnątrz posmarowałam masłem (1 łyżka) i napełniłam bardzo dokładnie farszem. Miejsca rozcięcia zaszyłam nicią. Kurczaka posypałam przyprawą. Zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika na 1,5 godziny.
20 minut przed końcem pieczenia rozcięłam kawałek folii, żeby trochę odparować i ponownie kurczaka wstawiłam do piekarnika. Sprawdziłam patyczkiem i jeśli po wbiciu patyczka do mięsa nie wycieka z niego krew, to znak że mięso jest upieczone.
Po wystudzeniu przełożyłam kurczaka do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Rano rozwinęłam folię a kurczaka przecięłam wzdłuż na pół.
Teraz już można pokroić w plastry. Dowolnie.