Przepis
Składniki:
ciasto
1 margaryna
160 g cukru
5 żółtek
400 g mąki + do podsypania
nadzienie makowe
250 g maku
2 białka
1 szklanka cukru trzcinowego
kilka kropli olejku migdałowego
Przygotowanie:
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.
Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.
Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry.
Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.