Bożonarodzeniowe babeczki z makiem - Wyśmienite!

Krzysztof
Ciasta
18.12.2014 7:13
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem - Wyśmienite!

Przepis

Składniki:

ciasto

1 margaryna

160 g cukru

5 żółtek

400 g mąki + do podsypania

nadzienie makowe

250 g maku

2 białka

1 szklanka cukru trzcinowego

kilka kropli olejku migdałowego

Przygotowanie:

Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.

Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.

Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry.

Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.