Przepis
1 kurczak
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
20 dag kurek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 kubek serka śmietankowego Almette z czosnkiem
1 łyżka suszonych pomidorów z zalewy
1 jajo
1-2 łyżki suchej bułki tartej
2 kawałki mięsa z nóżek kurczaka
2 wątróbki drobiowe
1 łyżka masła
1/3 szkl białego wina wytrawnego
sól, pieprz
czubryca zielona
czerwona papryka słodka
Kurczaka przeciąć wzdłuż piersi i wyciąć kości. Skrzydła i nóżki też wydrylować. Przeciętego kurczaka rozpłaszczyć. Piersi lekko ściąć i tymi skrawkami wypełnić ewentualne dziury powstałe podczas drylowania.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Odłożyć do lodówki na ok. 2h.
Grzyby oczyścić, większe pokroić, a małe zostawić w całości, zrumienić na maśle. Paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę poszatkować. Pomidory drobno posiekać i wymieszać z serkiem. Kawałki z nóżek kurczaka oraz wątróbkę pokroić w kostkę. To wszystko wymieszać, doprawić, dodać jajo i bułkę tartą.
Kurczaka wysmarować w środku serkiem. Na to wyłożyć farsz. Spiąć kurczaka wykałaczkami. Wsadzić do rękawa do pieczenia, podlać białym winem i zawiązać rękaw. Piec 1,5h w 180stC