Faszerowany kurczak z rękawa

Ewelina
Obiad
24.01.2014 20:44
Faszerowany kurczak z rękawa

Przepis

1 kurczak

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki

20 dag kurek

1/2 pęczka natki pietruszki

1 kubek serka śmietankowego Almette z czosnkiem

1 łyżka suszonych pomidorów z zalewy

1 jajo

1-2 łyżki suchej bułki tartej

2 kawałki mięsa z nóżek kurczaka

2 wątróbki drobiowe

1 łyżka masła

1/3 szkl białego wina wytrawnego

sól, pieprz

czubryca zielona

czerwona papryka słodka

Kurczaka przeciąć wzdłuż piersi i wyciąć kości. Skrzydła i nóżki też wydrylować. Przeciętego kurczaka rozpłaszczyć. Piersi lekko ściąć i tymi skrawkami wypełnić ewentualne dziury powstałe podczas drylowania.

Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Odłożyć do lodówki na ok. 2h.

Grzyby oczyścić, większe pokroić, a małe zostawić w całości, zrumienić na maśle. Paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę poszatkować. Pomidory drobno posiekać i wymieszać z serkiem. Kawałki z nóżek kurczaka oraz wątróbkę pokroić w kostkę. To wszystko wymieszać, doprawić, dodać jajo i bułkę tartą.

Kurczaka wysmarować w środku serkiem. Na to wyłożyć farsz. Spiąć kurczaka wykałaczkami. Wsadzić do rękawa do pieczenia, podlać białym winem i zawiązać rękaw. Piec 1,5h w 180stC