Grochówka

Ewelina
Zupy
18.12.2014 16:09
Grochówka

Przepis

Składniki:

1 szklanka grochu w połówkach

2 średnie marchewki

1 pietruszka

3 ziemniaki

3 litry bulionu warzywnego

2 łyżki mielonych suszonych pomidorów

4 szt. ziela angielskiego

1 szt. listka laurowego

pieprz, sól

200 g kiełbasy

natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Groch namoczyć najlepiej rano i pozostawić na kilka godzin. Ziemniaki marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić. Do garnka z bulionem wsypać odsączony groch, pokrojone warzywa, ziele angielskie, suszone pomidory oraz listek laurowy i gotować aż groch będzie miękki (ok. 30 minut). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę, odlać nadmiar tłuszczu który się wytopi i dodać do zupy tuż przed końcem gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać oprószoną świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)