Przepis
Składniki:
1 szklanka grochu w połówkach
2 średnie marchewki
1 pietruszka
3 ziemniaki
3 litry bulionu warzywnego
2 łyżki mielonych suszonych pomidorów
4 szt. ziela angielskiego
1 szt. listka laurowego
pieprz, sól
200 g kiełbasy
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Groch namoczyć najlepiej rano i pozostawić na kilka godzin. Ziemniaki marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić. Do garnka z bulionem wsypać odsączony groch, pokrojone warzywa, ziele angielskie, suszone pomidory oraz listek laurowy i gotować aż groch będzie miękki (ok. 30 minut). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę, odlać nadmiar tłuszczu który się wytopi i dodać do zupy tuż przed końcem gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać oprószoną świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)