Pieczone udka z kurczaka

Ewelina
Obiad
26.12.2014 17:22
Pieczone udka z kurczaka

Przepis

SKŁADNIKI:

8- 10 sztuk podudzia z kurczaka

2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK

1 czerwona papryczka chilli

2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao

1 zielona papryczka chilli

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka prażonego sezamu

3 łyżki oliwy

1 marchewka

Przygotowanie:

Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.

Sałatka:

szpinak

rucola

cieciorka

marynowany imbir

czerwona cebulka

kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut)

Sałatkę skropić sokiem z limonki.