Przepis
Składniki na około 200 g mieszanki:
750 g marchewki
150g pietruszki
200g selera
1 por (jasna część)
100g pasternaku
1 cebula
5 g suszonych borowików
pęczek świeżego lubczyku
pęczek natki pietruszki
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki soli morskiej
3 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Warzywa kupuję w moim zaprzyjaźnionym warzywniaku. Wiem, że pochodzą z własnej uprawy.
Zioła i warzywa oczyszczam, obieram, myję, osuszam. Warzywa kroję w cienkie płatki. Listki ziół osuszam z wody i odrywam z gałązek.
W suszarce do warzyw rozłożyłam na poszczególnych tackach warzywa i listki ziół. Suszenie warzyw można zrobić w piekarniku. Można w lecie suszyć na słońcu. Jest wiele sposobów na to, żeby mieć własną mieszankę warzywna
Suszyłam i sprawdzałam czy proces suszenia przebiega prawidłowo. Trwało to około 7 godzin.
Wszystko przełożyłam do blendera, dodałam suszone borowiki i delikatnie zblendowałam tak, żeby były widoczne maleńkie kawałeczki warzyw w mojej przyprawie. Całość dosmaczyłam solą i kurkumą.
Wymieszałam i przesypałam do słoika. Tak przygotowaną tę pachnącą mieszankę można przechowywać kilka miesięcy.
Polecam takie samodzielne wykonanie suszonej przyprawy. Przynajmniej wiesz co masz w słoiczku.
SMACZNEGO! Krys