Domowa vegeta

Ewelina
Zupy
06.12.2014 9:49
Domowa vegeta

Przepis

Składniki na około 200 g mieszanki:

750 g marchewki

150g pietruszki

200g selera

1 por (jasna część)

100g pasternaku

1 cebula

5 g suszonych borowików

pęczek świeżego lubczyku

pęczek natki pietruszki

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

3 łyżeczki soli morskiej

3 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

Warzywa kupuję w moim zaprzyjaźnionym warzywniaku. Wiem, że pochodzą z własnej uprawy.

Zioła i warzywa oczyszczam, obieram, myję, osuszam. Warzywa kroję w cienkie płatki. Listki ziół osuszam z wody i odrywam z gałązek.

W suszarce do warzyw rozłożyłam na poszczególnych tackach warzywa i listki ziół. Suszenie warzyw można zrobić w piekarniku. Można w lecie suszyć na słońcu. Jest wiele sposobów na to, żeby mieć własną mieszankę warzywna

Suszyłam i sprawdzałam czy proces suszenia przebiega prawidłowo. Trwało to około 7 godzin.

Wszystko przełożyłam do blendera, dodałam suszone borowiki i delikatnie zblendowałam tak, żeby były widoczne maleńkie kawałeczki warzyw w mojej przyprawie. Całość dosmaczyłam solą i kurkumą.

Wymieszałam i przesypałam do słoika. Tak przygotowaną tę pachnącą mieszankę można przechowywać kilka miesięcy.

Polecam takie samodzielne wykonanie suszonej przyprawy. Przynajmniej wiesz co masz w słoiczku.

SMACZNEGO! Krys