Przepis
Składniki:
Na naleśniki:
1 jajko
½ szklanki mleka
½ szklanki wody (gazowanej)
125 g mąki pszennej
szczypta soli
Na farsz szpinakowy:
500 g mrożonego szpinaku (liście)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
sól i pieprz
Na farsz mięsny:
300 g zmielonej wołowiny
4 pomidory
1 marchewka
kawałeczek selera
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki wywaru z warzyw
1 łyżka posiekanej natki
kilka listków posiekanej bazylii
po ½ łyżeczki słodkiej papryki i tymianku
sól i pieprz
szczypta cukru
Ponadto:
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
tłuszcz do wysmarowania foremki
Wykonanie:
Z podanych składników usmażyłam naleśniki. Powinno wyjść 4-5 sztuk. Do przygotowania tego tego tortu potrzebne są 4 sztuki.
Przygotowałam farsz szpinakowy:
Szpinak rozmroziłam, przelałam na sicie wodą i po odsączeniu bardzo drobno pokroiłam. Cebule i czosnek posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce oliwy. Dodałam szpinak, sok i skórkę z cytryny. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Po około 10 minutach zdjęłam z gazu.
Przygotowałam farsz mięsny:
Pomidory sparzyłam, zalałam zimną wodą i obrałam ze skórki. Marchewkę i seler, cebulę i pomidory pokroiłam w kosteczkę. Wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę i dusiłam przez chwilę. Następnie przełożyłam do miseczki.
Na patelnię przełożyłam mięso. Chwilę przesmażyłam. Po chwili dodałam duszone warzywa, zalałam wywarem warzywnym, dodałam przecier pomidorowy, natkę i przyprawy. Wymieszałam i dusiłam do czasu, kiedy nadmiar płynu odparował i farsz zgęstniał.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy położyłam naleśnik i wyłożyłam połowę farszu mięsnego. Przykryłam drugim naleśnikiem i wyłożyłam cały farsz szpinakowy, wygładziłam powierzchnię i położyłam następny naleśnik. Wyłożyłam resztę farszu mięsnego i przykryłam ostatnim, czwartym naleśnikiem. Jajko rozkłóciłam z odrobiną wody, dodałam starty ser, polałam tort i wstawiłam do piekarnika na 10 minut do zapieczenia.
Tort wyglądał bardzo ładnie i kusił swoim wyglądem
Tort pokroiłam na trójkątne porcje i podałam z barszczem czerwonym.
Smakowało wybornie. Ten tort jest przeznaczony dla 6 -8 osób. Tak bardzo nam smakował, że zniknął w oka mgnieniu J