Strudel ze szpinakiem

Ewelina
Obiad
04.12.2014 22:02
Strudel ze szpinakiem

Przepis

Na ciasto:

250 g mąki pszennej

½ szklanki ciepłej wody

Na farsz:

1 kg świeżego szpinaku

60 g masła

2 łyżki mąki

3 jajka

sól i pieprz

½ łyżeczki cząbru

2 ząbki czosnku

2 łyżki startego żółtego sera

½ szklanki śmietany

1 łyżka masła do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiałam, posoliłam i wlałam rozkłócone w wodzie jajko. Wymieszałam widelcem, a następnie szybko wyrobiłam ciasto i utworzoną kulę zostawiłam na 2 godziny w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Farsz:

Szpinak po oczyszczeniu umyłam, wrzuciłam na osolony wrzątek. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam na durszlaku i drobno posiekałam.

W rondelku stopiłam masło, wsypałam mąkę i kiedy się zrumieniło przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Poddusiłam chwilę i odstawiłam do przestudzenia.

Jajka rozbiłam. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka dodałam do szpinaku a białka po ubiciu na sztywną pianę wmieszałam delikatnie do masy.

Podłużną foremkę (keksówkę) wyłożyłam papierem do pieczenia, tak żeby zachodził na ścianki (łatwiej potem wyjąć delikatny strudel).

W rondelku stopiłam łyżkę masła.

Na blacie rozłożyłam ściereczkę, pod którą włożyłam talerz odwrócony dnem do góry. Położyłam na nim ciasto i delikatnie zaczęłam rozciągać zaczynając od środka, tak aby utworzył się prostokąt. Czasami zdarza się, że ciasto może się rozrywać. Dlatego trzeba to robić delikatnie. Ale nawet, jak się ciasto rozerwie, nie należy się tym przejmować, ponieważ te "dziurki" nie będą potem widoczne spod przypieczonej skórki.

Talerz wyjęłam spod ściereczki. Ciasto posmarowałam stopionym, wystudzonym masłem, na środek wyłożyłam farsz i rozsmarowałam równomiernie na cieście zostawiając 1 cm od brzegów. Za pomocą ściereczki zrolowałam strudel, zaczynając od krótszej jego części.

Piekarnik nastawiłam na 180 °C.

Zrolowane ciasto przełożyłam do formy złączeniem do dołu. Obłożyłam wiórkami masła i wstawiłam do piekarnika na 40 minut. Pod koniec pieczenia wlałam śmietanę posypałam startym żółtym serem.

Tak przygotowany strudel podaję często właśnie kiedy szpinak już cieszy oko na straganach.