Cebulaki z kukurydzą

Ewelina
Przekąski
03.12.2014 13:16
Cebulaki z kukurydzą

Przepis

SKŁADNIKI : na około 12 bułeczek

4 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 szklanki letniej wody

1/2 kostki drożdży 100 g

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

3 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i wlewamy 1/2 szklanki wody, dokładnie wszystko mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy, mąkę, sól, zioła, wlewamy rozpuszczone drożdże, resztę wody, jajko i olej. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Nie powinno być ono ani rzadkie ani twarde. Pozostawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.

FARSZ :

2 duże cebule, obrane i pokrojone w kostkę

1 puszka kukurydzy, odcedzona

2 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

20 dkg startego sera goudy

Cebulę podpiekamy na oleju do miękkości, lekko ją podlewając wodą aby nam się nie spiekła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przekładamy na talerz, studzimy.

SOS DO POSMAROWANIA BUŁEK :

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru

4 łyżki wody

szczypta oregano do smaku

Składniki na sos pomidorowy dokładnie mieszamy w miseczce.

Wyrośnięte ciasto, lekko uklepujemy. Dwie blaszki smarujemy oliwą, Formujemy porcje bułeczek na blaszkach, lekko je dociskając, tak aby powstały owalne placki. Bułeczki smarujemy pomidorowym sosem, następnie w środek ( który mocniej przyklepujemy ) kładziemy po łyżce cebuli i porcji kukurydzy. Gotowe bułeczki posypujemy startym serem. Pozostawiamy je na 10 minut aby podrosły.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 * C, przez około 20 minut. Uważamy aby bułeczki się nie spiekły.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną