Przepis
SKŁADNIKI : na około 12 bułeczek
4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki letniej wody
1/2 kostki drożdży 100 g
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i wlewamy 1/2 szklanki wody, dokładnie wszystko mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy, mąkę, sól, zioła, wlewamy rozpuszczone drożdże, resztę wody, jajko i olej. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Nie powinno być ono ani rzadkie ani twarde. Pozostawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
FARSZ :
2 duże cebule, obrane i pokrojone w kostkę
1 puszka kukurydzy, odcedzona
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
20 dkg startego sera goudy
Cebulę podpiekamy na oleju do miękkości, lekko ją podlewając wodą aby nam się nie spiekła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przekładamy na talerz, studzimy.
SOS DO POSMAROWANIA BUŁEK :
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wody
szczypta oregano do smaku
Składniki na sos pomidorowy dokładnie mieszamy w miseczce.
Wyrośnięte ciasto, lekko uklepujemy. Dwie blaszki smarujemy oliwą, Formujemy porcje bułeczek na blaszkach, lekko je dociskając, tak aby powstały owalne placki. Bułeczki smarujemy pomidorowym sosem, następnie w środek ( który mocniej przyklepujemy ) kładziemy po łyżce cebuli i porcji kukurydzy. Gotowe bułeczki posypujemy startym serem. Pozostawiamy je na 10 minut aby podrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 * C, przez około 20 minut. Uważamy aby bułeczki się nie spiekły.
Smacznego.