Kapuśniak po portugalsku

Ewelina
Zupy
03.12.2014 8:51
Kapuśniak po portugalsku

Przepis

Było to jakiś czas temu. Byliśmy w podróży. Zrobiliśmy przerwę i zatrzymaliśmy się w zajeździe. Pamiętam, że była jesień, było zimno. Podobnie jak dzisiaj. Zamówiłam zupę pod dziwnie brzmiącą dla mnie nazwą kapuśniak portugalski...

...kapuśniak inny niż zazwyczaj się gotuje, ale bardzo mi smakował. Po powrocie poszperałam trochę w różnych przepisach i w necie i znalazłam kilka ciekawych informacji jeśli chodzi o tę zupę. Np. to że oryginalną zupę gotuje się z kapusty couve galega lub caldo cerde. Ta kapusta ma więcej goryczki. Ale z powodzeniem można ją zastąpić kapustą włoską. W Portugalii taką zupę gotuje się z kiełbasą chourico /chorizo. Można zastąpić inną wędliną np. kiełbasą węgierską lub z czosnkiem. W naszych sklepach dostępne są już prawie wszystkie produkty świata, ale ja wybrałam wariant zastępczy i ugotowałam tę zupę z włoską kapustą i szynką wędzoną w płatkach czosnku. Wyszła ... pysznie....

Składniki:

½ kapusty włoskiej

2 l wywaru z warzyw

25 dag szynki wędzonej z czosnkiem

4-5 ziemniaków

3 ząbki czosnku

1 cebula

listek laurowy

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Dodatkowo:

kromki bułki na grzanki

oliwa z oliwek

ser parmezan

Wykonanie:

Ugotowałam wywar z warzyw (20 minut). Odcedziłam.

Kapustę drobno poszatkowałam, przelałam wrzątkiem na durszlaku a następnie zimną wodą. Wówczas kapusta zachowa ładny kolor. Przełożyłam do garnka, zalałam gorącym wywarem i wstawiłam do gotowania aż kapusta zmięknie.

Ziemniaki pokroiłam w kostkę, ugotowałam i rozgniotłam na puree.

Cebulę pokroiłam, czosnek posiekałam. Szynkę pokroiłam kostkę. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła, dodałam szynkę i czosnek. Chwilę podsmażyłam. Odstawiłam.

Do gotującej się kapusty włożyłam puree z ziemniaków. Pozostawiłam na gazie jeszcze około 5 minut i dodałam cebulkę z szynką. Wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem.

Zupę można podać na dwa sposoby

... z grzankami pokrojonymi w kosteczkę i posypaną startym parmezanem

... lub tylko z grzankami