Przepis
Treściwa zupa z mięsem i ostrą papryczką. Rozgrzewa w zimne dni.
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka czerwonej fasoli
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
1 ostra papryczka
1,5 l bulionu
sól
pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w dużym garnku na 2 łyżkach oliwy. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione mięso mielone. Podsmażamy 7 minut i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dalej 5 minut. Mięso zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. W tym czasie myjemy kolorowe papryki i kroimy je w paseczki. Podsmażamy na pozostałym oleju. Do zupy dodajemy pomidory, kmin rzymski, sól i pieprz. Ostrą papryczkę drobno kroimy. Jeśli zupa ma być bardzo ostra nie wyrzucamy nasion, tylko również dodajemy je do zupy. Na koniec dodajemy osączoną fasolę i podsmażoną paprykę. Gotujemy jeszcze na małym ogniu około 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i do smaku.
Do zupy można dodać również kukurydzę.