Zupa meksykańska

Ewelina
Zupy
03.12.2014 13:05
Zupa meksykańska

Przepis

Treściwa zupa z mięsem i ostrą papryczką. Rozgrzewa w zimne dni.

Składniki:

500g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego

2 cebule

2 duże ząbki czosnku

1 papryka zielona

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

1 puszka pomidorów pelati

1 puszka czerwonej fasoli

1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego

1 ostra papryczka

1,5 l bulionu

sól

pieprz

4 łyżki oleju rzepakowego

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w dużym garnku na 2 łyżkach oliwy. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione mięso mielone. Podsmażamy 7 minut i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dalej 5 minut. Mięso zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. W tym czasie myjemy kolorowe papryki i kroimy je w paseczki. Podsmażamy na pozostałym oleju. Do zupy dodajemy pomidory, kmin rzymski, sól i pieprz. Ostrą papryczkę drobno kroimy. Jeśli zupa ma być bardzo ostra nie wyrzucamy nasion, tylko również dodajemy je do zupy. Na koniec dodajemy osączoną fasolę i podsmażoną paprykę. Gotujemy jeszcze na małym ogniu około 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i do smaku.

Do zupy można dodać również kukurydzę.