Przepis
SKŁADNIKI :
5 szklanek mąki pszennej
1 duża łyżka kakao
1 jajko
1 paczka przyprawy do piernika 20 %
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki miodu, podgrzanego, płynnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny o pokojowej temperaturze
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
lukier do ozdoby (użyłam lukru plastycznego, kolorowego )
dowolne powidła
PRZYGOTOWANIE :
Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Dodajemy
jajko, miód, i dalej mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Ciasto jest dość gęste więc je zagniatamy, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy stwardnieje, dzielimy je na 3-4 porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 3 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 * C, 15 minut aż się zarumienią. Ostudzone pierniczki smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy z drugim ciastkiem oraz ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Idealne do jedzenia po 3-4 dniach. Smacznego