Przepis
SKŁADNIKI MARYNATY :
filety śledziowe solone 500 g
1/2 szklanki octu
1 szklanka wody
pieprz i ziele po 4 ziarenka
1 łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy
2 łyżki cukru
kilka rodzynek i żurawiny
SOS :
4 duże cebule, obrane i pokrojone w talarki
4 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 % ( 1/2 słoiczka)
1 łyżka cukru
4-6 łyżek oleju
sól, pieprz do smaku
po łyżce rodzynek i żurawiny suszonej
1/2 szklanki wody lub troszkę więcej
PRZYGOTOWANIE :
Filety śledziowe odsączamy z solanki, następnie moczymy w wodzie 1-2 godziny.
Składniki marynaty ( bez śledzi ) umieszczamy w garnku, zagotowujemy. Zakręcamy gaz, pozostawiamy do ostygnięcia.
Odsączone filety śledziowe przekładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin albo całą noc. Po tym czasie śledzie odcedzamy.
Cebulę pokrojoną w talarki podpiekamy na oliwie na patelni, dodajemy rodzynki i żurawinę, wsypujemy cukier i chwilkę prużymy. Następnie wlewamy wodę , dodajemy przecier, przyprawy i prużymy kilka minut, cały czas mieszając. Sos powinien miec gęstą konsystencję.
Filety śledziowe kroimy wzdłuż na dwie połówki, każdy filet smarujemy sosem i zwijamy w koreczki spinając je wykałaczką.Układamy na salaterce z sosem.
Śledzie można również pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski przekładając je sosem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.